Organisatie
De Zevensprong wordt jaarlijks georganiseerd door een kerngroep bestaande uit 12 vrijwilligers die elk jaar een nieuw thema bedenken. Vanwege het aankomend vertrek van enkele leden hebben we dit jaar 15 vrijwilligers in de kerngroep. Drie nieuwe leden worden dit jaar ingewerkt en vervangen de vertrekkende.
Het merendeel van de spelen/activiteiten wordt zelf bedacht, verder uitgewerkt en aan het thema aangepast. Verder is de organisatie bezig met het contact met de gemeente, het regelen van locaties, het werven van vrijwilligers en het regelen van verzekeringen en financiën om ervoor te zorgen dat de Zevensprong een feit wordt! De 12 kerngroepleden worden over de 4 dagen verdeeld en ieder groepje organiseert meerdere dagen of dagdelen. Alle leden een eigen inbreng om hun creativiteit en ideeën binnen het thema te verwerken, zodat de kinderen een geweldige week tegemoet gaan!
De kerngroep bestaat uit de volgende mensen:
– Hilde van den Enden (voorzitter)
– Marloes van Erp (maatschappelijke stages)
– Edwin Sanders (sponsorscommissie)
– Erwin van den Boogaard (vice-voorzitter/website)
– Wilhelmien Essens (secretariaat)
– Martje Foolen (PR)
– Nancy van Oirschot (vormgeving/social media)
– Laure Vorstenbosch (penningmeester)
– Jeroen Dekker
– Elke Jansen (social media)
– Sanne Voets
– Thijs ‘Vaas’ Verstappen
– Jordy de Wit (Ontbrekend op de foto)
– Tim Roumen (Ontbrekend op de foto)
– Margo van den Heuvel (Ontbrekend op de foto)

Zittend v.l.n.r. Elke Sanders, Nancy van Oirschot, Wilhelmien Essens, Jeroen Dekker, Erwin van den Boogaard
Algemeen
De Zevensprong wordt georganiseerd sinds 1987. De toenmalige jeugd- en jongerenraad (JJR) nam de organisatie op zich en na 3 jaar werd er een kerngroep van vrijwilligers opgericht. Deze groep vrijwilligers richtte op 7 mei 1996 stichting de Zevensprong op, om daarna onafhankelijk van de JJR de Zevensprong te blijven organiseren.
De doelstelling van de Zevensprong is het organiseren van een kindervakantieweek voor alle kinderen van groep 3 en 4 in Sint-Oedenrode en haar kerkdorpen, Olland, Boskant en Nijnsel. De Zevensprong richt zich ook met name op de kinderen voor wie vakantie niet zo vanzelfsprekend is of die om allerlei redenen niet op vakantie kunnen en kinderen van het speciaal onderwijs of een lichte beperking. Vanwege beperkingen in locaties, vervoer, vrijwilligers en budget, moeten we helaas een maximum van 300 kinderen stellen. Het deelnemersaantal ligt al jaren rond de 270 kinderen die begeleid worden door ca. 60 enthousiaste vrijwilligers. Zij offeren graag 4 dagen vakantie op om het de kinderen zo goed mogelijk naar de zin te maken.
De activiteiten die tijdens de Zevensprong georganiseerd worden, hangen samen met het jaarlijks wisselende thema. Deze activiteiten zijn o.a. sporten, spelen, knutselen, speurtocht, toneel, bingo, zeskamp, vossenjacht, herrie-optocht, uitstapje met de bus, schminken, etc.
Vertrouwenspersonen
Binnen onze organisatie zijn er drie vertrouwenspersonen. Zij zijn bereikbaar voor alles wat er binnen de Zevensprong of privé gebeurt. Alles wordt in vertrouwen besproken en ook niet gedeeld met andere vertrouwenspersonen, leden van de organisatie of leiding. Dit kan mondeling, via telefoon of e-mail. Via het telefoonnummer 0651297143 kan er contact opgenomen worden met onze voorzitter Hilde, zij kan desgewenst de contactgegevens van Martje en Laure delen. Zij zijn gedurende de week altijd aanspreekbaar.
- Erwin van den Boogaard (0650595984 – erwin@erwin.nl)
- Martje Foolen
- Laure Heijmans – Vorstenbosch
Huisregels en (gedrags)regels voor leiding en kinderen
Als organisatie hebben wij regels opgesteld voor de kinderen en leiding. Hiermee zorgen we dat de Zevensprong voor iedereen leuk is. Ook geven we onze veelal jonge leiding handvatten hoe zij het beste de kinderen kunnen begeleiden. Onze (gedrags)regels en positief leiderschap zijn opgesteld in samenwerking met Kind- en Jeugdcentrum De Borgmolen in Sint-Oedenrode. Daarbij hebben zij ons zo goed mogelijk voorgelicht hoe om te gaan met de verschillende kinderen. Daarnaast hebben wij ook nog standaard huisregels.
De 7 Zevensprong geboden
De vrijwilligers hebben we regels meegegeven in de vorm van ‘De 7 Zevensprong geboden’. Deze staan volledig uitgeschreven in het vrijwilligersboekje die zij enkele weken voorafgaand van de week in ontvangst nemen op de vrijwilligersbijeenkomst. Daar spreken we deze regels ook gezamenlijk door. De 7 hoofdpunten hiervan zijn:
- Let op de veiligheid van de kinderen
- Stimuleer en motiveer de kinderen
- Samenwerken
- Dit doen we zeker NIET
- Je bent een voorbeeld voor de kinderen
- Respect voor de kinderen
- Gedragsregels
Positief leiderschap
Om de leiding, voornamelijk jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud, te helpen met het goed begeleiden van de kinderen hebben wij enkele handvaten aangereikt. De Zevensprong is namelijk voor iedereen; organsatie, leiding en kinderen een super leuke week maar er komt wel erg veel verantwoordelijkheid bij kijken. Daarom hebben wij samen met De Borgmolen ‘Positief leiderschap’ opgesteld. Enkele dingen die hierin uitgelegd en uitvoerig doorgesproken worden zijn:
- Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
- Trek tijdig aan de bel als je tegen problemen of vragen aan loopt.
- Wees consequent richting de kinderen.
- Stel regels op, handhaaf deze en stel consequenties op.
- Bedenk dat er vaak een reden achter het vervelend/lastig gedrag van een kind zit. Denk ook aan verveling, overprikkeld of onduidelijke uitleg.
- Een kind gaat op zoek naar grenzen, bepaal je grenzen en ga hier niet overheen.
- Jij bent het voorbeeld.
Samen gezellig bij de Zevensprong
Ook de kinderen hebben een set van gedragsregels. Deze hebben de titel ‘Samen gezellig bij de Zevensprong’. Alle regels hebben ook consequenties als hier niet naar geluisterd worden door de kinderen. Deze regels en consequenties staan in het programmaboekje voor de kinderen en in het vrijwilligersboekje. Wij vragen ouders om vooraf deze regels thuis al met de kinderen door te spreken en we nemen deze ook gezamenlijk door bij de opening op dinsdagochtend. De hoofdpunten zijn:
- Samen spelen en samen delen.
- Probeer actief mee te doen.
- Doe anderen geen pijn.
- Gebruik je oren om goed te luisteren.
- Is er iets gebeurd of heb je vragen?
- Ben je boos?
- Veiligheid staat voorop.
De consequenties zijn opgesteld voor overschreidend gedrag zoals:
- Schelden/vloeken.
- Slaan/schoppen/knijpen/duwen.
- Weglopen.
- Discrimineren/Pesten/Kleineren.
Arboplan, calamiteitenplan en veiligheidsfunctionarissen
Wij hebben een arboplan en calamiteitenplan opgesteld. Het arboplan is ervoor bedoeld om alle vrijwilligers en kerngroep veilig te laten ‘werken’. Zo staat er wat vermeld over accomodaties, gebruik van vuur, verkeer en vervoer, onze huisregels, roken en alcohol, ongewenste intimiteiten, verzekeringen etc. Deze bevat ook een (bijna) ongevallenregistratieformulier.
Het calamiteitenplan is opgesteld om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een eventuele activiteit. Denk hierbij aan: verkeersongeval, vermissing kind, extreme weersomstandigheden, geweld of agressie, ontruiming/inruiming, brand etc.
Als het nodig is om het calamiteitenplan uit te voeren, zijn er 5 veiligheidsfunctionarissen aangesteld. Tijdens het uitje op donderdag zijn deze ook verspreid tussen de bussen en de (volg)auto’s.
Ereleden van stichting de Zevensprong:
- Jeroen Dekker 2020
- Rob Dekker 2020
- Gerry van Hastenberg 2017
- Corina van Berkel 2013
- Carla van Heesch 2011
- Marcia Voets 2011
- Marion Fransen 2008
- Martin van Hastenberg 1998
De Zevensprong is een stichting en staat als zodanig geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, onder nummer 41086126. Ons BTW nummer (fiscaal nummer): 806978673.